Wat houdt behandeling in?
Jouw behandeling wordt samen uitgevoerd door verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld psychiater, arts, psycholoog, verpleegkundige, gezinstherapeut, fysiotherapeut, psychomotoor of creatief/dramatherapeut. In een gezamenlijk behandelplan wordt vanuit een vast behandelprogramma of vanuit een gepersonaliseerd behandelplan gewerkt aan het verbeteren van jouw mentale en lichamelijke gezondheid.
Hoe gaat verwijzing en wie betaalt?
Voor behandeling van volwassenen kan de huisarts, medisch specialist en specialist ouderengeneeskunde verwijzen. Vergoeding uit basispakket. Voor behandeling van jeugdigen zijn ook de jeugdarts en wijkteams van de gemeenten aangewezen als verwijzer en loopt bekostiging via gemeenten.
Voorbeelden
- Langdurig bestaande buikpijn, hartkloppingen en angst voor braken in combinatie met paniekaanvallen: met behulp van het gevolgenmodel worden instandhoudende factoren in kaart gebracht. Naast cognitieve gedragstherapie gericht op angstklachten krijg je ook groepsbehandeling met o.a. pijneducatie, creatieve therapie, ontspanning en dramatherapie binnen een groepsaanbod van 18 weken.
- Ernstige vermoeidheid en nekklachten met depressieve klachten: binnen een grote ggz-instelling krijg je op de angst- en stemmingspolikliniek behandeling met antidepressiva en schematherapie in een groep. Er wordt door jouw behandelaren in de ggz samengewerkt met een fysiotherapeut in een praktijk bij jou in de buurt waar behandeling op de vermoeidheid en pijn gericht wordt.