Wat houdt behandeling in?
Psychomotorische therapie (PMT) richt zich op hoe je lichaam reageert op wat je denkt, voelt en doet. Een psychomotorische therapeut richt zich speciaal op wat je lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding en lichaamsbeleving. Er wordt gebruik gemaakt van beweging- en lichaamsgerichte werkvormen, waarbij je zelf ook de reactie van je lichaam kan ervaren. PMT kan zowel in een groep gegeven worden als individueel.
Hoe gaat verwijzing en wie betaalt?
Verwijzing is niet nodig. PMT in eerstelijns praktijken wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket. Voor jongeren soms vergoeding mogelijk vanuit jeugdwet/ bekostiging gemeenten.
Voorbeelden
- Chronische pijn: je leert hoe je lichaam reageert op spanning en emoties die je nog niet goed kunt verwoorden. Wanneer je herkent hoe het bij jou werkt kun je vervolgens oefenen om lichaamssignalen tijdig te herkennen en er op te reageren. Je oefent bijvoorbeeld hoe je meer ontspanning in je lichaam kunt brengen, hoe je emoties kunt uiten of assertiever te worden.
- Duizeligheid en overbelasting bij niet-aangeboren hersenletsel: je leert herkennen hoe verkrampt je lijf raakt bij beweging en dat je bijna niet meer durft te bewegen. Samen met de therapeut leer je door oefeningen met anderen in de zaal de belasting op te bouwen. Ook leer je je grenzen serieus te nemen. Soms komt een begeleider mee naar de therapie, zodat deze je kan helpen met oefenen in de thuissituatie.