Fysiotherapie


Wat houdt behandeling in?

Een fysiotherapeut richt zich op lichamelijke klachten van het bewegingsstelsel (bijvoorbeeld spieren en botten van rug, nek, armen en benen). Fysiotherapie zorgt ervoor dat je sneller herstelt en zo goed mogelijk kunt (blijven) bewegen. Je wordt lichamelijk onderzocht en je leert bij jouw klacht passende oefeningen. Soms richt de fysiotherapeut zich ook op het aan- of afleren van bepaald gedrag, zoals het overwinnen van angst om te bewegen. 

Hoe gaat verwijzing en wie betaalt?

Verwijzing is niet nodig. Fysiotherapie wordt vergoed uit het aanvullende pakket. Bij sommige aandoeningen en onder de 18 jaar is er vergoeding mogelijk vanuit het basispakket.


Voorbeelden

  • Lage rugpijn: Je krijgt uitleg over hoe pijn werkt en wat je daarom beter wel en niet kan doen. Je leert oefeningen om te helpen herstellen. Als je conditie slecht is geworden, kan deze met gedoseerde activiteit worden verbeterd. 
  • Reuma: je krijgt hulp bij het bewaken van de balans tussen inspanning en ontspanning. Je leert hoe je kunt omgaan met de beperkingen bijv. bij autorijden, werken of wandelen. Ook krijg je oefeningen om de pijn te verminderen en beter te kunnen bewegen.