Psychosomatische fysiotherapie


Wat houdt behandeling in?

Een psychosomatisch fysiotherapeut weet veel over de behandeling van lichamelijke klachten die met spanning te maken kunnen hebben. Bijvoorbeeld: vermoeidheid, pijn, duizeligheid, hoofdpijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. Soms herken je de relatie met spanning al, soms moet je deze nog leren herkennen. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt je begrijpen hoe lichaam en geest samenwerken. Door oefeningen te doen onderzoek je of en hoe de lichamelijke klachten bij jou te beïnvloeden zijn. 

Hoe gaat verwijzing en wie betaalt?

Verwijzing is niet nodig. Fysiotherapie wordt vergoed uit het aanvullende pakket. Bij sommige aandoeningen en onder de 18 jaar is er vergoeding mogelijk vanuit het basispakket.


Voorbeelden

  • Fibromyalgie en vermoeidheid: de psychosomatisch fysiotherapeut ontdekt dat er een neiging is tot altijd maar doorgaan. Je leert hoe lichaam en geest elkaar beïnvloeden, hoe je beter naar je lichaam kan luisteren en weer vertrouwen kan krijgen. Door oefeningen leer je spanning en ontspanning beter in balans te brengen. 
  • Functioneel neurologische stoornis (FNS) waardoor je niet goed kan lopen: een psychosomatisch fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in FNS kan trainen jouw benen weer zelf aan te sturen. Ook onderzoek je samen of er in jouw leven spanningen zijn die de klachten uitlokken.